Ερώτηση Μ. Κόνσολα, Κώστα Καραμανλή και Όλγας Κεφαλογιάννη για τη διακοπή των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Καραμανλής_Κεφαλογιαννη_Κόνσολας

Το ζήτημα της διακοπής των εξετάσεων των υποψηφίων οδηγών, εδώ και ένα περίπου μήνα, λόγω της αποχής των εξεταστών που οφείλεται στη μη καταβολή δεδουλευμένων, αναδεικνύουν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Μάνος Κόνσολας, ο Κώστας Καραμανλής και η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Οι Βουλευτές επισημαίνουν ότι η διακοπή των εξετάσεων έχει τις ακόλουθες δυσμενείς επιπτώσεις:
– Απώλεια εσόδων για το δημόσιο, αφού υπολογίζεται ότι εισπράττονται 43 εκ. Ευρώ σε ετήσια βάση από τα παράβολα για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών.
– Απώλεια εσόδων και πάγωμα κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας για τις σχολές οδηγών, την ώρα που η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών καλείται να είναι συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
– Κλίμα αναστάτωσης στους υποψηφίους οδηγούς οι οποίοι, ενώ κατέβαλλαν χρήματα, δεν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Κάποιοι, μάλιστα, από αυτούς έχουν άμεση ανάγκη την απόκτηση διπλώματος για επαγγελματικούς λόγους ή για να αναζητήσουν εργασία.
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η  καταβολή της αποζημίωσης στους εξεταστές, που αποτελούν, ταυτόχρονα, υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών, διεκόπη με το Ν.4354 του 2015, με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων να ενεργοποιείται από την 1.1.2016.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι δεν θα μπορούσαν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους εξεταστές από την 1η Ιανουαρίου, αντί να  δώσει άμεση και βιώσιμη λύση επέλεξε τους αυτοσχεδιασμούς. Κατέθεσαν τροπολογία στις 10.2.2016, η οποία υποτίθεται ότι έδινε λύση στο πρόβλημα αλλά αμέσως μετά την απέσυρε, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να απέχουν οι εξεταστές από τις εξετάσεις.
Οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητούν να υπάρξει άμεσα μια μόνιμη και βιώσιμη λύση, που να καλύπτει την αποζημίωση των εξεταστών, με την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης για να αρθεί το αδιέξοδο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης των Βουλευτών.
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς:
Κύριο Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων
Κύριο Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: «Αποχή των εξεταστών από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών, λόγω μη καταβολής δεδουλευμένων»
Κύριοι Υπουργοί,
Εδώ και ένα περίπου μήνα έχουν σταματήσει οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται διπλώματα οδήγησης, λόγω της αποχής των εξεταστών από τα καθήκοντά τους, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Το πρόβλημα που έχει ανακύψει, έχει τις εξής δυσμενείς επιπτώσεις:
– Απώλεια εσόδων για το δημόσιο, αφού υπολογίζεται ότι εισπράττονται 43 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα παράβολα για τις εξετάσεις των υποψηφίων οδηγών.
– Απώλεια εσόδων και πάγωμα κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας για τις σχολές οδηγών, την ώρα που η συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών καλείται να είναι συνεπής στις φορολογικές και ασφαλιστικές της υποχρεώσεις.
– Κλίμα αναστάτωσης στους υποψηφίους οδηγούς, που κατέβαλλαν ήδη χρήματα, αλλά δεν μπορούν να αποκτήσουν δίπλωμα οδήγησης. Κάποιοι, μάλιστα, εξ αυτών έχουν άμεση ανάγκη απόκτησης διπλώματος, είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για να αναζητήσουν εργασία.
Η καταβολή της αποζημίωσης στους εξεταστές, οι οποίοι αποτελούν, ταυτόχρονα, υπαλλήλους του Υπουργείου Μεταφορών και των Περιφερειών, διεκόπη με το Ν.4354 του 2015, με την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων να ενεργοποιείται από την 1.1.2016.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, αλλά και η ίδια η Κυβέρνηση, όφειλαν να είναι προετοιμασμένες και να δώσουν την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα που γνώριζαν ότι θα δημιουργηθεί, αφού οι ίδιοι νομοθετούσαν.
Αντί, όμως, να δώσουν άμεση και βιώσιμη λύση επέλεξαν τους αυτοσχεδιασμούς. Κατέθεσαν τροπολογία στις 10.2.2016, η οποία υποτίθεται ότι έδινε λύση στο πρόβλημα, αλλά αμέσως μετά την απέσυραν.
Είναι σαφές ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να διαιωνίζεται και πρέπει να υπάρξει άμεση λύση για να μπορούν να διεξάγονται οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών και να τερματιστεί η αναστάτωση.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτώνται  οι Κύριοι Υπουργοί
1. Για ποιο λόγο, αν και γνώριζαν το πρόβλημα, δεν προχώρησαν στη θεσμοθέτηση μόνιμης και βιώσιμης λύσης που να καλύπτει την αποζημίωση των εξεταστών, με την καταβολή υπερωριακής απασχόλησης;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν άμεσα για να αρθεί το αδιέξοδο και να σταματήσει η απώλεια δημοσίων εσόδων, λόγω της μη διενέργειας εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
1.Κόνσολας Μάνος ,  Ν. Δωδεκανήσου
2.Καραμανλής Αχ. Κώστας,   Ν. Σερρών
3.Κεφαλογιάννη Όλγα,    Α΄ Αθηνών

STOP στην έκδοση νέων διπλωμάτων οδήγησης για πάνω από δύο μήνες!

30 Μαρτίου 2016

Απεργιακή κινητοποίηση ενάντια σε κάθε μορφή μη αμειβόμενης εργασίας – ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ που διενεργούνται εκτός ωραρίου από 7/3/2016

Συναντήθηκε το Δ.Σ. της ΟΣΥΑΠΕ με την υφυπουργό Υποδομών Μετ/ρων και Δικτύων κ. Χρυσοβελώνη. Προειδοποίηση για απεργιακή κινητοποίηση αποχής από τα συγκεκριμένα καθήκοντα των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών.

29 Φεβρουαρίου 2016


Advertisements