«Η επένδυση στην παραλία Αφάντου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία και ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης»

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις σχετικά με την ανακήρυξη του παραλιακού μετώπου Αφάντου από το Υπουργείο Πολιτισμού ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου επισημαίνει τα ακόλουθα:         

• Ορθώς, μετά από εισήγηση της τοπικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ανακηρύχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η παραλιακή περιοχή Αφάντου στο σύνολό της ως χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η διαδικασία αυτή προβλέπει απλώς πως οι όποιες εργασίες εκσκαφής κλπ θα επιβλέπονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία μέσω παρουσίας εξειδικευμένου προσωπικού της. Είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος ώστε η πιθανή αποκάλυψη αρχαιοτήτων στην περιοχή να προστατευθεί και να αναδειχθεί.

• Είναι μια διαδικασία η οποία είναι συνήθης και γνωστή στην περιοχή μας, που είναι πλούσια σε αρχαιότητες, και παράλληλα με τις όποιες επενδυτικές δραστηριότητες έχει δώσει στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία αμέτρητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, που σε διαφορετική περίπτωση θα χάνονταν οριστικά.

• Η ίδια η Αρχαιολογική Υπηρεσία με τις ορθές πρακτικές της έχει αποδείξει έμπρακτα πως η ανάδειξη αρχαιοτήτων μπορεί να συνυπάρχει κάλλιστα με την οποιαδήποτε επένδυση/αξιοποίηση μιας περιοχής, άλλωστε τα παραδείγματα τα βλέπουμε καθημερινά στο σύνολο της Δωδεκανήσου.

• Στόχος είναι το ίδιο να συμβεί και στην περιοχή της παραλίας Αφάντου – αν υπάρξει αποκάλυψη ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος αυτά να αξιολογηθούν και η ανάδειξή τους να γίνει συμβιωτικά και ομαλά με την όποια επένδυση.

Παρ’ όλα αυτά, αν και τα παραπάνω είναι ξεκάθαρα ως δεδομένα, διαβάζουμε στον τύπο υποτιθέμενους προβληματισμούς από τους επενδυτές της περιοχής, ενώ η τοπική Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, σε ρόλο αυτόκλητων υπερασπιστών των επενδυτών, εξαπολύουν δριμεία επίθεση κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας για το «τεράστιο αντιεπενδυτικό σφάλμα» που επιτελούν!

Ο δε Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος, σε ένα από τα γνωστά του παραληρήματα όπου εξυβρίζει και εκφράζεται απαξιωτικά εναντίον οποιουδήποτε έχει διαφορετική άποψη από αυτόν, καταφέρθηκε προσβλητικά και ισοπεδωτικά προς τους υπαλλήλους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αποδίδοντας χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με την αρμόζουσα συμπεριφορά του πρώτου πολίτη της Περιφέρειας.

Μιας Περιφέρειας στην οποία η Αρχαιολογική Υπηρεσία, το επιστημονικό, διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό της έχει προσφέρει τα μέγιστα στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας. Να θυμίσουμε πως επί Χούντας, οι τότε τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές συμφωνούσαν να περάσει Λεωφόρος μέσα από την Μεσαιωνική Πόλη, και χάρη σε αυτή την Υπηρεσία και στην επιμονή της σώθηκε το αρχαιολογικό καμάρι της Ρόδου από την καταστροφή. Να αναλογισθούμε ποια θα ήταν η Λίνδος σήμερα χωρίς τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Χατζημάρκος αποδεικνύει έμπρακτα πως υπηρετεί άλλα συμφέροντα από αυτά του Δωδεκανησιακού λαού, ενώ η έλλειψη πολιτικής επιχειρηματολογίας στις δηλώσεις του είναι προφανής.

Αλήθεια, ποιες είναι οι προθέσεις του Δημάρχου Ρόδου και του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου μπροστά στο ενδεχόμενο μιας άνευ όρων «επένδυσης»; Επιθυμούν ή όχι την τήρηση της σχετικής περιβαλλοντικής και αρχαιολογικής νομοθεσίας; Είναι υπέρ ή κατά σε μια τσιμεντοποίηση αρχαιολογικών θησαυρών; Είναι υπέρ ή κατά μιας επένδυσης η οποία βιάζει και αλλοιώνει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον; Πώς θα πράξουν αν, κατά τη διάρκεια εργασιών ανάπλασης/οικοδόμησης κ.α. μιας επένδυσης, προκύψει ένας αρχαιολογικός θησαυρός ανεκτίμητης αξίας;

Είναι καθαρό ότι η σημερινή κυβέρνηση υποστηρίζει οποιαδήποτε επένδυση τηρεί τους νόμους και τις υποχρεώσεις της απέναντι στο κράτος και την τοπική κοινωνία, και δεν δέχεται εκπτώσεις ούτε στη νομοθεσία ούτε στις αξίες της κοινωνίας. Ξεκάθαρη θέση περιμένουμε και από τις τοπικές αρχές Αυτοδιοίκησης.

Απάντηση του Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου στην νέα ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.«Απειλές από υβριστές, από εκείνους που έχουν ξεπεράσει κάθε όριο προσβολής και σπίλωσης του Ροδιακού λαού και των θεσμικών του εκπροσώπων, δεν πρόκειται να δεχτώ»

Ο μανδύας της αυθεντίας και του αλάθητου που τόσο αυτάρεσκα φορούν,δεν μπορεί πια να τους καλύψει … Απάντηση στην Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Δρ. Μελίνα Φιλήμονος

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με τις δηλώσεις της 5ης Μαΐου 2016 του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Χατζημάρκου

Η κ. Μελίνα Φιλήμονος, επίτιμος διευθύντρια Αρχαιοτήτων απαντά για τα …τρωκτικά της Αρχαιολογίας 

Τρωκτικά και παράσιτα αποκάλεσε τους αρχαιολόγους ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, με αφορμή την υπόθεση του Γκολφ

Ο ευτελισμός ενός θεσμού από τον «φερόμενο» θεματοφύλακα

Πλήρης δικαίωση του Προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη να μην υπερψηφίσει την υποψηφιότητα του κ. Παυλόπουλου για ΠτΔ

5 Μαΐου 2016

Advertisements