Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ευνοούσαν έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό χαμηλής ανάπτυξης

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Κατά τη δεύτερη μέρα συζήτησης (15/06/16) του Αναπτυξιακού Νόμου στην Ολομέλεια και λίγο πριν την ψήφισή του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός στην δευτερολογία του επισήμανε όλα τα σημαντικά σημεία του νομοσχεδίου και τόνισε με απτά στοιχεία πως αποτυπώνεται στο νόμο η διαφορετική αντίληψη για την ανάπτυξη, από πλευράς Κυβέρνησης.  

Ο βουλευτής Δωδεκανήσου, υπογράμμισε ιδιαίτερα την φράση του ίδιου του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρηματοδότησαν έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό χαμηλής ανάπτυξης, θεωρώντας πως είναι μια ευθεία παραδοχή για το πως είχαν συνταχθεί μέχρι τώρα τα αναπτυξιακά σχέδια της χώρας.

Η ομιλία του Νεκτάριου Σαντορινιού

Κύριε Υπουργέ, ήταν θετικό το μήνυμα με το οποίο κλείσατε, αλλά εδώ όλη τη μέρα συζητούσαμε για ένα επενδυτικό κενό που υπάρχει. Εμείς λέμε ότι είναι 80 δισεκατομμύρια, εσείς λέτε ότι είναι 100 δισεκατομμύρια. Να δεχθούμε ότι είναι 100 δισεκατομμύρια. Πότε έγινε αυτό το επενδυτικό κενό; Το 2009-2015. Πώς έγινε αυτό το επενδυτικό κενό; Ήταν καμία θεομηνία; Το έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Έφερε ένα επενδυτικό κενό 100 δισεκατομμυρίων;

Είναι συγκεκριμένη η απάντηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ύφεση 25% που έφερε επιπλέον ένα εκατομμύριο ανέργους. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανένας. Και μας λέτε ότι ναι, εντάξει, είναι μεγάλο το κενό, ρε παιδιά, και φέρνετε 480 εκατομμύρια, για να καλύψετε αυτό το κενό.

Πρώτον, για να είμαστε σαφείς, δεν είναι 480 εκατομμύρια, το είπε και ο Υπουργός πριν από λίγο. Είναι 3,6 δισεκατομμύρια. Είναι συμφωνημένοι πόροι με τους θεσμούς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προέρχονται 1.320, από το ΕΣΠΑ 616 εκατομμύρια και οι φοροαπαλλαγές 1.675.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ήδη οι παλιά αναπτυξιακοί νόμοι έχουν πάρει 1 δισεκατομμύριο και θα πάρουν άλλα 2,5 δισεκατομμύρια και θα πάρει και ο νέος νόμος 1,1 δισεκατομμύρια. Αυτό μας κάνει σύνολο 4,6.

Επειδή, όπως όλοι ξέρουμε, δεν είναι 4,6 δισεκατομμύρια που έτσι θα πέσουν στην οικονομία -με βάση τον χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων, αυτό είναι περίπου το 30%- σημαίνει ότι πάμε τελικά σε 14 δισεκατομμύρια επενδύσεις. Αυτό σημαίνει δεκαέξι χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσες από τους παλιούς αναπτυξιακούς. Δεκαέξι χιλιάδες θέσεις εργασίας άμεσες από τον νέο αναπτυξιακό, γιατί κάνουμε και καλύτερη διαχείριση -το είπαμε αυτό- σε σχέση με τις θέσεις εργασίας. Και σύνολο, με βάση τα 14 δισεκατομμύρια, υπολογίζουμε συντηρητικά άλλες διακόσιες πενήντα χιλιάδες θέσεις εργασίας έμμεσες. Αυτό είναι το σύνολο, αυτό θα προσφέρει ο νέος αναπτυξιακός νόμος που φέρνουμε αυτή τη στιγμή και προτείνουμε να ψηφίσετε.

Και επειδή μιλάμε πάρα πολύ για τις προηγούμενες επενδύσεις, βελτιώθηκαν νομοτεχνικά. Ουσιαστικά παίρνουν το μισό περίπου με την ολοκλήρωση και μετά άλλα τέσσερα χρόνια, για να ολοκληρωθεί η αποπληρωμή.

Και ποιοι είναι αυτοί; Είναι αυτοί που εσείς τους αφήσατε επί χρόνια να περιμένουν. Να περιμένουν να αξιολογηθούν, να περιμένουν να πάρουν το 50%, να περιμένουν να πιστοποιηθούν, να περιμένουν να ολοκληρώσουν.

Είναι αυτοί που πλήρωναν τη γραφειοκρατία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά τη δική σας. Για αυτούς μιλάμε, για τα 6,4 δισεκατομμύρια, τις 6.300 επενδυτικές περιπτώσεις. Και λέτε «βάλτε δεσμευτικό χρόνο στο νομοσχέδιο για την αποπληρωμή.» Ποιος ήταν ο δικός σας δεσμευτικός χρόνος; Τα 6,4 δισεκατομμύρια τα αφήσατε έτσι, να τα διαχειριστούμε εμείς. Και εμείς θα βάλουμε δεσμευτικό χρόνο και θα είναι στις προκηρύξεις των καθεστώτων. Μην ανησυχείτε και να μην ανησυχούν οι επενδυτές.

Έχουν ειπωθεί πολλά για τον Γενικό Απαλλακτικό Κώδικα. Προφανώς, ένας αναπτυξιακός νόμος στηρίζει τον Γενικό Απαλλακτικό Κώδικα, οπότε αιτιάσεις που λένε ότι ο τομέας χάλυβα ή ο τομέας των συνθετικών ινών δεν περιλαμβάνεται, όπως και ο τομέας της ναυπηγίας, ναι δεν περιλαμβάνεται. Όμως, μέσα στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι μπορεί με κοινή υπουργική απόφαση να προκηρυχθεί κατ’ εξαίρεση καθεστώς στον τομέα της ναυπηγίας. Να σας πληροφορήσω, απ’ όσο γνωρίζω και από τη Γενική Γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων, ότι ήδη υπάρχουν συζητήσεις για δημιουργία κλάστερ στον τομέα της ναυπηγίας.

Δεν θέλω να φάω πολύ από τον χρόνο και, επειδή ξέρω ότι ο Πρόεδρος θα είναι αυστηρός μετά τον όλο διάλογο, θα κλείσω με κάτι το οποίο ακούσαμε σήμερα από τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Δύο παραδοχές: Η πρώτη είναι ότι οι αναπτυξιακοί νόμοι δεν βοήθησαν τελικά τόσο πολύ στην ανάπτυξη. Το είπε. Και η δεύτερη: Τι ενίσχυσαν; Έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό χαμηλής ανάπτυξης. Ανατρέξτε στα Πρακτικά.

Μας ζητάτε, λοιπόν, να μην ψηφίσουμε αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο που δίνει βασικές κατευθύνσεις στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και να ακολουθήσουμε το δικό σας παράδειγμα, να φέρουμε ξανά έναν αναπτυξιακό νόμο και να ευνοήσουμε έναν κρατικοδίαιτο καπιταλισμό χαμηλής ανάπτυξης.

Σας είπαμε και πριν. Ουσιαστικά 14 δισεκατομμύρια θα είναι οι επενδύσεις από αυτόν τον αναπτυξιακό νόμο. Όμως, ξέρετε γιατί το λέτε και ξέρετε γιατί μιλάτε για «αδειανά πουκάμισα».

Μιλάτε για «αδειανά πουκάμισα», γιατί δεν μιλάτε μόνο εδώ μέσα. Μιλάτε με τις δηλώσεις σας και στο εξωτερικό και με αυτόν τον τρόπο θέλετε να υπονομεύσετε την ανάπτυξη. Θέλετε να υπονομεύσετε τη χώρα, γιατί έχετε ένα μεγάλο αντιπολιτευτικό μένος.

Εμείς δεν θα σας ακολουθήσουμε. Εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά. Εμείς και με τον αναπτυξιακό νόμο και με το ΕΣΠΑ, όπου είμαστε, όπως είπε ο Υπουργός, κ. Χαρίτσης, πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, γιατί πρώτοι ενεργοποιήσαμε το ΕΠΑνΕΚ και πρώτοι φέραμε το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, θα πάμε μπροστά.

Ευχαριστώ.

Πηγή : http://www.dimokratiki.gr

 

Βερναρδάκης αποδομεί ΣΕΒ: Πόσα μέλη του επιβιώνουν από το “κακό” δημόσιο;

Advertisements