Το ΠΑΣΧΑ του καλοκαιριού. Την κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζει με ιδιαίτερη λαμπρότητα η Ελλάδα

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Χρόνια Πολλά σε όλους τους συναδέλφους και του Χρόνου με Υγεία !!!

Χρόνια Πολλά Παναγιώτη, Πάνο, Γιώτη, Παναγιώτα, Γιώτα, Δέσποινα, Δέσπω,  Μαρία, Μάριε, Μαριώ, Μαρίκα, Μαριγώ, Μαριγούλα, Μαίρη, Μυρέλλα,  Θεοτοκία,  Συμέλα,Σιμέλα, Σουμελά ….

koimisis_tis_theotokou

Το πέρασμα της Παναγίας απ’ αυτόν τον κόσμο ήταν ένα πέρασμα σιωπής, σεμνότητας, ταπεινοφροσύνης και ησυχίας• τόσο απαλό, τόσο ταπεινό, τόσο λιτό. Σαν να έχει μείνει εντελώς αμόλυντη από την παχύτητα της ύλης αυτού του κόσμου. Αν ανοίξουμε τα Ευαγγέλια, που τόσα μας λένε για τα θαύματα, που τόσα πλούσια πράγματα και περιγραφές έχουν για τις παραβολές, που τόσα αναφέρουν για τη ζωή του Χριστού και τη ζωή της Παναγίας, δεν θα βρούμε σχεδόν τίποτε από λόγια της Παναγίας.

Δεν είπε, δεν έκανε, δεν έδειξε. Ήταν. Και αυτό κυρίως το οποίο είναι ἡ Παναγία δεν είναι αυτό που ήταν μέσα στην ιστορία, στο ιστορικό της πέρασμα από αυτόν τον κόσμο, αλλά αυτό που τώρα είναι στη βασιλεία του Θεού. Όσο σιωπηλή ήταν στην επίγεια ζωή της, τόσο πλούσια στον λόγο είναι ἡ Παναγία μας αυτή την στιγμή ενώπιον του θρόνου του Θεού. Αυτό μπορούμε και εμείς κατά χάριν, πνευματικά, να αποκτήσουμε.

Όσο λιγότερο ακουμπούμε σε αυτόν τον κόσμο – δεν εννοώ μόνο την αμαρτία, εννοώ ακόμη και τα φυσικά πράγματα- τόσο πιο πολύ εφοδιάζεται ἡ ψυχή μας με προϋποθέσεις πνευματικής καταστάσεως. Έφθασε ἡ Παναγία, όπως λέει το τροπάριό της, να πεθάνει, αλλά στην ουσία με τον θάνατό της να ζει.  Αυτός ακριβώς είναι και ὁ δικός μας προορισμός. Μαζί με την Παναγία, φεύγοντας από αυτόν τον κόσμο, αν λίγο τον έχουμε ακουμπήσει μόνο, πολύ θα ζήσουμε κατά πνεύμα και στον χώρο της βασιλείας του Θεού και της χάριτός Του.

Ζώντας λοιπόν καρδιακά και μυστικά, εσωτερικά την πνευματική ζωή, παίρνουμε την αίσθηση και της Παναγίας, παίρνουμε και την απάντηση, όση μας χρειάζεται στα προβλήματά μας, παίρνουμε τη μυστική και εσωτερική ανάπαυση στην καρδιά μας και την εμπειρία της βασιλείας του Θεού από αυτήν την ζωή. (του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικολάου επί τη εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου)

Η σχέση του κάθε ανθρώπου με την Παναγία είναι πολύ προσωπική, βιώνεται υπαρξιακά και διαχρονικά. Ο λαός μας, δίνει τα ονόματα της Παναγίας σύμφωνα με αυτό που έχει στην καρδιά του για Κείνη.

 

Advertisements