Αντιπροσωπεία του ΕΚΡ μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη για το συλλαλητήριο. – Απάντηση της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Αποτέλεσμα εικόνας για εργατικά συνδικάτα στη ΔΕΘ

Επί ποδός βρίσκονται τα συνδικάτα της χώρας, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και προγραμματίζουν συλλαλητήρια στο περιθώριό της.

Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων είναι προγραμματισμένο να κορυφωθούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου, φέτος θα μεταβεί στην συμπρωτεύουσα ολιγομελής αντιπροσωπεία. Η εκπροσώπηση της Ρόδου στην φετινή έκθεση της Θεσσαλονίκης θα είναι περισσότερο συμβολική, καθώς η οικονομική κρίση καθιστά σχεδόν απαγορευτική την μετάβαση πολλών μελών του ΕΚΡ από την Ρόδο στην συμπρωτεύουσα.
Η τριμελής αντιπροσωπεία από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου θα αποτελείται από τον πρόεδρο κ. Σάββα Χατζησάββα, ο οποίος θα είναι και ο επικεφαλής, καθώς επίσης από τα μέλη της διοίκησης κ.κ. Παναγιώτη Εγγλέζο και Μιχάλη Ροδίτη.
Η αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη από αύριο Πέμπτη, προκειμένου να λάβει μέρος στην ευρεία σύσκεψη που έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας από όλα τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες της χώρας. Την Παρασκευή, η αντιπροσωπεία του ΕΚΡ θα παραβρεθεί στην συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ και το Σάββατο θα λάβει μέρος στο προγραμματισμένο συλλαλητήριο.
«Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ. Οι εργαζόμενοι της Ρόδου ενώνουν την φωνή τους με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, για να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας», δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας.
Το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου (10/09) στο άγαλμα του Βενιζέλου, όπου θα ακολουθήσει πορεία με κεντρικό σύνθημα «τέρμα πια στις αυταπάτες βάζουμε τέλος στα πειράματα, στην ανεργία, στην φτωχοποίηση».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Όπως αναφέρεται στη Οργανωτική Εγκύκλιο που έστειλε στις Ομοσπονδίες-Μέλη της η ΑΔΕΔΥ: «Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη στις 10 Σεπτεμβρίου 2016, την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ, πρέπει να αποτελέσουν έναν ακόμη σταθμό στον συνεχιζόμενο αγώνα μας για την ανατροπή της πολιτικής της ανεργίας, των απολύσεων, της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων, των αλλεπάλληλων μνημονίων, των μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων και νόμων που ξηλώνουν τα τελευταία ίχνη κοινωνικών, συλλογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».
Το ΠΑΜΕ διοργανώνει το δικό του συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Απάντηση της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Ρόδου για τη ΔΕΘ

-Με αφορμή την ανακοίνωση συμμετοχής του Εργατικού Κέντρου Ρόδου στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου δηλώνει τα ακόλουθα:
Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις εργασιακών διεκδικήσεων του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Κάθε υγιής μορφή διεκδίκησης δικαιωμάτων για τον εργαζόμενο από τους συνδικαλιστικούς φορείς είναι ευπρόσδεκτη για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση.
Οι διεκδικήσεις αυτές αποτελούν πολύτιμη προσθήκη στην προσπάθεια που καταβάλλουμε έχοντας τη διακυβέρνηση της χώρας για την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν από τις κυλιόμενες κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ισοπέδωσαν την αγορά εργασίας τα προηγούμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα μας προκαλούν προβληματισμό ορισμένα θέματα που θίγονται από τη σχετική ανακοίνωση, καθώς από αυτά είναι προφανές πως οι εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ρόδου δεν είναι ή δεν επιθυμούν να είναι καλά πληροφορημένοι. Ενημερώνουμε λοιπόν το κυρίαρχο συνδικαλιστικό όργανο της Ρόδου πως:
• Η πρώτη κατοικία είναι προστατευμένη από πλειστηριασμούς με το πλαίσιο που έχει οριστεί από το νόμο Σταθάκη, το Νοέμβριο του 2015.
• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έμπρακτα προστατεύει την εργασία μέσω της αποτελεσματικής λειτουργίας του θεσμού της διαιτησίας του Υπουργείου Εργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, έχοντας διασφαλίσει ήδη τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, με πιο γνωστό πρόσφατο παράδειγμα της διάσωσης της αλυσίδας Carrefour-Μαρινόπουλος, με 12.000 εργαζόμενους. Σε αυτό συμβάλλουν και οι εντατικοί έλεγχοι για αδήλωτη εργασία σε όλη την επικράτεια.
• Ψηφίστηκαν και είναι νόμοι του κράτους (ν. 4387/2016) διατάξεις που υπερασπίζονται και διασφαλίζουν θέσεις εργασίας, οι οποίες επιβάλλουν ήδη:
– τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών που πρέπει να πληρώνει κάθε επιχείρηση, με βάση τον όγκο και την ένταση εργασίας και που ουσιαστικά φέρνει τη ρύθμιση για τη σύνθεση προσωπικού στα ξενοδοχεία, κλάδου που ειδικά στην περιοχή μας είναι κομβικός για την τοπική κοινωνία
– στον ίδιο νόμο εντάχθηκε η πρόβλεψη ότι από την 1/7/2016, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν ηλεκτρονικά τους υπαλλήλους τους
Από τα παραπάνω είναι προφανές πως κάνουμε βήματα και κερδίζουμε συνεχώς δικαιώματα για τον εργαζόμενο. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των λοιπών δικαιωμάτων τους που χάθηκαν την περασμένη μνημονιακή περίοδο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει απερίφραστα πως στη συνεχή προσπάθεια ανοικοδόμησης ενός νέου κράτους, χωρίς τα βαρίδια και τις πρακτικές του παρελθόντος, όπου η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η αξιοπρέπεια έχουν τον πρώτο λόγο σε μια κοινωνία δικαίου, υπολογίζουμε στην έμπρακτη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Ρόδου. Αγωνιζόμαστε καθημερινά ώστε στο άμεσο μέλλον, η λίστα με τα κοινά μας αιτήματα για το ροδιακό λαό να γεμίζει όχι με όσα διεκδικούμε, αλλά με όσα επιτυγχάνουμε γι’ αυτόν.

Πηγή : http://verena.gr

 

 

Advertisements