Ενδιάμεση Έκθεση ΤτΕ: Ο φτωχός – ελαστικά εργαζόμενος θα εξελιχθεί σε έναν ακόμα φτωχότερο συνταξιούχο

eperifereia logo

Αποτέλεσμα εικόνας για τράπεζα της ελλάδας

«Καμπανάκι» κρούει η ΤτΕ για την επέκταση της ακούσιας μερικής απασχόλησης η οποία μπορεί -όπως σημειώνει στην Ένδιάμεση Έκθεση / Δεκέμβριος 2016- να απορροφά ποσοστό της ανεργίας, αλλά αν παγιωθεί ως τάση θα αποτελέσει μηχανισμό ανάσχεσης για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά. Αυτό οφείλεται στο ότι (λειτουργώντας με όμοιο τρόπο όπως η μακροχρόνια ανεργία) θα καταστήσει μόνιμη την υποαπασχόληση σημαντικού τμήματος των άνεργων.    

Σύμφωνα με την Έκθεση. η μετάβαση από την απασχόληση στην ακούσια μερική απασχόληση αυξήθηκε σημαντικά την περίοδο της κρίσης. Συγκεκριμένα, από 1,9% κατά μέσο όρο την περίοδο 2002-2009, ενισχύθηκε σταδιακά από το 2010 και έπειτα και ανήλθε σε 5,8% το πρώτο εξάμηνο του 2016. Δηλαδή, το ποσοστό των εργαζόμενων που αναγκαστικά στρέφονται στην μερική απασχόληση χάνοντας θέσεις πλήρους απασχόλησης τριπλασιάστηκε.

Από την άλλη πλευρά, η μετάβαση από την ανεργία σε κατάσταση ακούσιας μερικής απασχόλησης διατηρήθηκε κατά μέσο όρο στο 2,9% την περίοδο 2002-2010. Έπειτα υποχώρησε έως τις αρχές του 2014 (μέσος όρος 2011-αρχές 2014: 1,7%), για να επανέλθει την πρόσφατη περίοδο στα προ του 2011 επίπεδα (β τρίμηνο 2016: 2,9%).

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως οι νέες θέσεις που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά είναι θέσεις ευέλικτης απασχόλησης, οι οποίες έχουν κατακλύσει την αγορά.

Επιπρόσθετα, επιδρά δυσμενώς στα δημόσια οικονομικά και στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Αφενός, περιορίζει τα δημόσια έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές και αφετέρου οδηγεί στην ανάγκη εισοδηματικής ενίσχυσης και φοροαπαλλαγών, καθώς και σε αύξηση των δαπανών για παροχές κοινωνικής ασφάλισης και υγείας προκειμένου να υποστηριχθούν οι εισοδηματικές ομάδες και οι μελλοντικοί συνταξιούχοι που δεν θα μπορούν να συμπληρώσουν επαρκή αριθμό ενσήμων μέσω της μερικής απασχόλησης.

Όμως, με τη θρησκευτική προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις μνημονιακές πολιτικές, στα μνημόνια, στις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές αυτό από τον κόσμο της εργασίας θεωρείται ανέφικτο και για αυτό παλεύει να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές και όλους όσοι τις εφαρμόζουν.

Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε με αφορμή τις επισημάνσεις της ΤτΕ ότι αυτές οι θέσεις μερικής απασχόλησης δίνουν μισθούς πείνας και χαμηλές συντάξεις στο μέλλον. Πρόσφατα το newmoney.gr είχε αποκαλύψει ότι η ευτελής σύνταξη ύψους 80 ευρώ (κύρια) και 29 ευρώ επικουρική μετά από 20 χρόνια δουλειάς που εκδόθηκε βάσει του νόμου Κατρούγκαλου αφορούσε θέση μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, ο φτωχός εργαζόμενος θα εξελιχθεί σε έναν ακόμα φτωχότερο συνταξιούχο.

Αυτό που όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συζητείται στην Έκθεση είναι το πως η κρίση έχει μεταβάλλει την ελληνική αγορά εργασίας κάτι το οποίο το ΔΝΤ «δείχνει» να μην έχει «αντιληφθεί». Η Έκθεση βασίζεται σε προγενέστερη επιστημονική μελέτη του οικονομολόγου Αθανασίου Ταγκαλάκη στο IZA Journal of European Labor Studies (βλέπε:) . Μεταξύ άλλων παρατηρεί πως:

H μερική απασχόληση ως ποσοστό της συνολικής απασχόλησης διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαπενταετία στην Ελλάδα φθάνοντας, το 2015, στο 9,4%.

Το μεγαλύτερο μέρος της μερικής απασχόλησης στην Ελλάδα τα τελευταία έτη χαρακτηρίζεται ως ακούσια (involuntary). Δηλαδή, η πλειοψηφία των εργαζομένων απασχολείται μερικώς επειδή δεν μπορεί να εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση. Ειδικότερα, το ποσοστό της ακούσιας μερικής απασχόλησης στο σύνολο της μερικής απασχόλησης έφθασετο 71,6% το 2015 και είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, όπου μόνο το 30% της μερικής απασχόλησης χαρακτηρίζεται ως ακούσια!

Στην πράξη, οι έλληνες εργοδότες μετατρέπουν συμβόλαια πλήρους απασχόλησης σε συμβόλαια μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Αυτό γίνεται για να περιορισθεί το κόστος εργασίας και να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στη μείωση της ζήτησης αγαθών αλλά και βέβαια στις δυσκολίες που δημιούργησαν τα (ακόμα εν ενεργεία) capital controls στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.


ΕΔΩ η Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ (Δεκέμβριος 2016).

Advertisements