Βρέθηκαν πάλι σε βρύσες του Νοσοκομείου ποσότητες αεριογόνου ψευδομονάδας

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Με προσφυγή στη δικαιοσύνη "απειλεί" το νοσοκομείο Ρόδου

Ποσότητες αεριογόνου ψευδομονάδας, άνω του επιτρεπόμενου ορίου, σε τρεις βρύσες του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, ανιχνεύτηκαν από τον τελευταίο έλεγχο που διενήργησαν επιτελείς της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.   
Πιο συγκεκριμένα την 21η Φεβρουαρίου 2017 η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημέρωσε αρμοδίως το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου ότι θα ληφθούν δείγματα νερού προς έλεγχο για τυχόν ύπαρξη ψευδομονάδων, ενώ από τον έλεγχο που ακολούθησε και τα αποτελέσματα, που κοινοποιήθηκαν αρμοδίως την 10η Μαρτίου 2017, προέκυψε ότι υπήρχε  «ps Aeruginosa» σε βρύση στην στάση αδελφών της καρδιολογικής κλινικής (110 cfu/100 ml), σε βρύση στην στάση αδελφών της Β’ Παθολογικής κλινικής (128 cfu/100 ml) και σε βρύση της λάντζας του κυλικείου (06 cfu/100 ml).
H Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επεσήμανε ότι η παρακολούθηση της παραμέτρου της ψευδομονάδας θα πρέπει να εξετάζεται σε χώρους, όπου το νερό παρέχεται σε ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού και συνίσταται με μηδενική παραμετρική τιμή, ενώ σχετικά ενημέρωσε το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα πρέπει να γίνεται χρήση νερού από τα παραπάνω σημεία, θα πρέπει να υπάρξει σχετική σήμανση απαγόρευσης στις συγκεκριμένες βρύσες και να ενημερωθεί το προσωπικό διότι η «ps Aeruginosa» μπορεί να διασπαρθεί με τα χέρια των εργαζομένων εάν δεν πλέονται και απολυμαίνονται σωστά ή από εξοπλισμό που μολύνεται και δεν καθαρίζεται ή δεν αντικαθίσταται έγκαιρα.
Δόθηκαν οδηγίες για να γίνουν οι προβλεπόμενες διορθωτικές ενέργειες όπως καθαρισμός με χλωρίωση, υπερχλωρίωση δεξαμενών, εξάλειψη τυφλών σημείων στο δίκτυο ύδρευσης του νοσοκομείου και να γίνει νέα δειγματοληψία τρείς εβδομάδες μετά.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα από την διοίκηση του νοσοκομείου και η Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αναμένει σχετική επίσημη πληροφόρηση.
Θυμίζουμε ότι το ζήτημα ανέκυψε μετά από ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, ο Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ Βασίλης Οικονόμου και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη επικίνδυνων μικροοργανισμών στο νερό του νοσοκομείου της Ρόδου, επισημαίνοντας  ότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στις 11 Νοεμβρίου του 2016, βρέθηκαν υψηλές ποσότητας Αεριογόνου Ψευδομονάδας.
Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξάνθος, απαντώντας με την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου στην ερώτηση, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στις 21-2-2017 το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προέβη  σε νέα δειγματοληψία, προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των επανορθωτικών ενεργειών του νοσοκομείου και ότι τα αποτελέσματα αναμένοντο.
Σημειώνεται ότι η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου κ. Αικατερίνη Χατζηστρατή είχε εκφράσει σε ραδιοφωνικές της δηλώσεις την έκπληξή της, για τη διάσταση που δόθηκε στο συγκεκριμένο ζήτημα, που χρονολογείται από το Νοέμβριο του 2016, με την ύπαρξη μιας ψευδομονάδας σε μία μόνο βρύση του Νοσοκομείου, τονίζοντας ότι η ίδια η διοίκηση του Νοσοκομείου, είχε ζητήσει από τη Διεύθυνση Υγιεινής της Περιφέρειας, να ελέγξει μια βρύση από την οποία ανέδυε άσχημη μυρωδιά.
«Μετά τον έλεγχο και τις αναλύσεις που έγιναν σε πέντε σημεία, αποδείχθηκε ότι υπάρχει μια ψευδομονάδα σε μια βρύση, που χρησιμοποιούν μόνο οι νοσηλεύτριες» είχε δηλώσει, προσθέτοντας ότι μετά απ’ αυτό το πόρισμα, το Νοσοκομείο προχώρησε σε υπερχλωρίωση του νερού και σε θερμικό σοκ.
«Καλέσαμε και πάλι τη Διεύθυνση Υγιεινής για ελέγχους, μετά από ανάλυση, η  ψευδομονάδα παρέμενε στη συγκεκριμένη βρύση. Αλλάξαμε και τη βρύση, ωστόσο η Διεύθυνση Υγιεινής δεν έδειξε καμία προθυμία να συνεχίσει τους ελέγχους. Αντίθετα, μετέφεραν την ευθύνη για τον έλεγχο του νερού στο Νοσοκομείο, που δεν διαθέτει ούτε επόπτη υγείας, ούτε εργαστήρια», είχε δηλώσει.
Τα τέσσερα δείγματα, που είχαν ληφθεί αρχικώς, είχαν μηδενική ποσότητα σε μικροοργανισμούς και στο πέμπτο εμφανίσθηκε ψευδομονάδα 300 μονάδες στην πρώτη λήψη.
Μετά τη υγειονομική διαδικασία που ακολούθησε από τους επόπτες, σε επόμενο έλεγχο στα τέλη Δεκεμβρίου βρέθηκε 1 μονάδα ψευδομονάδας.
Η κ. Χατζηστρατή είχε δηλώσει επίσης ότι η συγκεκριμένη ψευδομονάδα αφορά μόνο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς οι οποίοι, σε όλες τις κλινικές, έχουν συγκεκριμένη μεταχείριση.

 Πηγή : www.dimokratiki.gr

Μάνος Κόνσολας : Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου θεωρεί προφανώς, ότι σοβαρά προβλήματα, όπως αυτό της δημόσιας υγείας και της ποιότητας του νερού στο νοσοκομείο, θα πρέπει να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

14 Φεβρουαρίου 2017

Advertisements