Αναίμακτη γενοκτονία – Γηράσκουσα εκπαίδευση

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Αναίμακτη γενοκτονία -  Γηράσκουσα εκπαίδευση

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.  Άλλωστε, σοφά έχει ειπωθεί ότι υπάρχουν τα μικρά ψέματα, τα μεγάλα ψέματα και τα στατιστικά ψέματα.

Ωστόσο, τις αλήθειες που έχουν στατιστικά, όπως η μείωση των γεννήσεων κατά 22% (από το 2008 έως το 2014) και τη μείωση των εκπαιδευτικών (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) δύσκολα μπορεί να τις αρνηθεί κάποιος.

Άλλο ένα ανησυχητικό στοιχείο αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς το 40% των νέων που είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης, απασχόλησης ή κατάρτισης.

Ουσιαστικά, οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης λειτουργούν ως ντόμινο, αφού η υπογεννητικότητα παρασύρει και τον μαθητικό πληθυσμό προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, ενώ ανάλογη μείωση παρατηρείται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση: μείωση μαθητών/-τριών γυμνασίου από το 2008 εως το 2014 κατά 8,45% (σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, όπως και όλα τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται) και μείωση των σχολικών μονάδων κατά 12,7% στα γυμνάσια και 11,2% στα λύκεια. Από την άλλη, παρουσιάζεται αύξηση των ελαστικών μορφών εργασίας  στη δημόσια εκπαίδευση: το ποσοστό των αναπληρωτών αυξήθηκε από 8% (2011) σε 15% (2016).

Το παζλ της απογοητευτικής αυτής εικόνας συμπληρώνει ο αριθμος των εκπαιδευτικών ο οποίος γηράσκει επικίνδυνα: το 49% των δασκάλων είναι άνω των 50 ετών και των καθηγητών το 39% έχει ηλικία 40-49 ετών. Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η μείωση του εισοδήματος  των εκπαιδευτικών μεσοσταθμικά κατά 25% τα τελευταία 9 χρόνια, χωρίς ανάλογη μείωση του κόστους διαβίωσης.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι οι Αγώνες για την Παιδεία οφείλουν να υπηρετούν το τρίπτυχο: ποιοτικό δημόσιο σχολείο, επαρκής χρηματοδότηση και μαζικοί διορισμοί.

Του Ανδρέα Μαρίνου Πρόεδρου της Α ΕΛΜΕ Δωδ/σου

 

Advertisements