Έκθεση της PSI : Διεκδίκηση και επιστροφή σε δημόσιο έλεγχο Υπηρεσιών και Αγαθών

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Από το Ν. Δελχί μέχρι την Βαρκελώνη, από την Αργεντινή ως τη Γερμανία, χιλιάδες εργαζόμενοι, δημόσιοι λειτουργοί, κινήματα και συνδικάτα διεκδικούν και δημιουργούν δημόσιες υπηρεσίες ως μέσο ανταπόκρισης στις βασικές ανάγκες και ως απάντηση στους περιβαλλοντικούς κινδύνους.    
Στη έκδοση της Διεθνούς Δημόσιων Υπηρεσιών (PSI) που μόλις κυκλοφόρησε, συνεργάστηκαν Ομοσπονδίες από όλο τον κόσμο* με θέμα τις περιπτώσεις επαναδημότευσης των Δημόσιων Υπηρεσιών και τους τρόπους που επιτεύχθηκαν.
Η έκδοση μαζί με την αναλυτική καταγραφή των περιπτώσεων δίνει επιπλέον τεκμήρια για την κακοδιαχείριση και τις παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων που υπέθαλπε η ιδιωτικοποίηση και πως αυτοί ήταν βασικοί λόγοι κινητοποίησης πολιτών και οργανώσεων στην επαναδιεκδίκηση.
Η επιστροφή στο δημόσιο έλεγχο των υπηρεσιών επιτεύχθηκε κυρίως σε τοπικό επίπεδο. Η έρευνα δείχνει ότι από το 2000 υπήρξαν περισσότερα από 835 παραδείγματα (επαναδημότευσης, στις οποίες ενεπλάκησαν περισσότεροι από 1600 δήμοι από 45 χώρες.
Επιπλέον κίνητρα που καταγράφονται στην αύξηση του κινήματος διεκδίκησης υπηρεσιών και αγαθών, σχετίζονται στενά:
1. με την διάχυση της επιθυμίας για ανάκτηση του ελέγχου στις τοπικές οικονομίες και πηγές,
2. με την προσφορά στην κοινότητα οικονομικότερων υπηρεσιών
3. και με την στόχευση σε δικαιότερες και βιώσιμες κλιματολογικές περιβαλλοντικές πολιτικές στο τοπικό επίπεδο..
Η επαναδημότευση υπηρεσιών που καταγράφεται στην έκδοση λαμβάνει χώρα σε μικρές κοινότητες αλλά και σε μεγάλες πόλεις, ακολουθώντας διαφορετικά μοντέλα ιδιοκτησίας από πλευράς του Δημοσίου ελέγχου αλλά και πολλά διαφορετικά επίπεδα συμμετοχής από την πλευρά των πολιτών και των εργαζομένων. Από όλη αυτό το εύρος και την πολυμορφία επανακοιοποίησης υπηρεσιών και αγαθών ξεπηδά μια ολοκληρωμένη εικόνα η οποία μπορεί να περιγραφεί απλά ως η δυνατότητα να χτίσουμε δημοκρατικές , αποτελεσματικές και οικονομικά ανεκτές δημόσιες υπηρεσίες. Η αύξηση του κόστους των υπηρεσιών και ο συνεχής υποβιβασμός της ποιότητας τους δεν είναι αναπόφευκτα και χωρίς εναλλακτική. Όλο και περισσότερα άτομα και κοινότητες γυρίζουν την πλάτη στην ιδιωτικοποίηση επιστρέφοντας τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης σε δημόσιο χέρια.
Τα βασικά ευρήματα που παρουσιάζονται στην έκδοση συνηγορούν στα εξής:
-Διαχρονική αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων
-Η επαναδημότευση υπηρεσιών είναι πολύ πιο συχνή και με μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας από αυτά που γενικά πιστεύεται ότι έχει.
-Αποτελεί την καλύτερη δυνατή απάντηση και τοπική αντίδραση στη λιτότητα
– αποτελεί βασική στρατηγική για τη μεταβίβαση ενέργειας και για ενεργειακή δημοκρατία
– είναι φθηνότερη για τις τοπικές αρχές
– οδηγεί σε καλύτερες, πιο δημοκρατικές δημόσιες υπηρεσίες
-Δίνει απάντηση και οργανώνει αποτελεσματικά την εναντίωση της κοινότητας στις μεγάλες εμπορικές και επενδυτικές συμφωνιών (CETA, TTP).
-Δίνει ευκαιρίες για μια νέα, διαφοροποιημένη και δημοκρατική δημόσια ιδιοκτησία

Πηγή: PSI
Κατεβάστε την έκδοση εδώ

  • Στην έκδοση συμμετείχαν οι Ομοσπονδίες και Οργανώσεις:
    Transnational Institute (TNI), Multinationals Observatory, Austrian Federal Chamber of Labour (AK), European Federation of Public Service Unions (EPSU), Ingeniería Sin Fronteras Cataluña (ISF), Public Services International (PSI)

Πηγή : http://kpolykentro.gr

Advertisements