Δεν σηκώθηκαν από τους καναπέδες οι Ροδίτες. «Δεν φταίει η 24ωρη απεργία»

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Δεν σηκώθηκαν από τους καναπέδες οι Ροδίτες. – Επίκαιρος ο pitsirikos «Δεν φταίει η 24ωρη απεργία»

Με ισχνή συμμετοχή, πραγματοποιήθηκαν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα πλαίσια της πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.   

Δεν είπε κανείς ότι με τις 24ωρες θα πέσει η όποια κυβέρνηση ή ότι οι εργατοπατέρες δεν είναι του «συστήματος».

Αδιάφορες για το «σύστημα» αυτού του είδους οι απεργίες από το 2010 και μετά που μπήκε το νερό στο αυλάκι για το ξεκλήρισμα της χώρας.

Ίσα ίσα που στην οικονομική στενότητα που υπάρχει, η απεργία είναι δώρο για την κυβέρνηση που θα γλυτώσει κάποια εκατομμύρια ευρώ από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, για να τα δώσει στους τοκογλύφους.

Τους τα χαρίζουμε. Στις μέρες μας αυτού του είδους οι απεργίες είναι εντελώς παρωχημένες. Δεν κάνουν ζημιά.

Παρ όλα αυτά, ακόμα και αυτή η απεργία είναι ένα δημοψήφισμα. Όλες οι απεργίες είναι ένα δημοψήφισμα.

Είναι ένα δημοψήφισμα με ερώτημα «Συμφωνείτε;».

Όποιος δεν κάνει συμφωνεί ή ανέχεται. Όποιος κάνει ίσως δεν συμφωνεί και ίσως δεν ανέχεται.

Δεν είναι η απεργία των εργατοπατέρων αυτή. Η απεργία των εργατοπατέρων είναι αυτή που έχει συμμετοχή 20%. Μια απεργία με συμμετοχή 90% είναι απεργία της κοινωνίας.

Μη τους χαρίζετε την ευχαρίστηση να λένε ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει, άρα τι να κάνουμε κι εμείς.

Ένας κόσμος που συμμετέχει δεν θα έχει για συνδικαλιστικούς ηγέτες κομματικά εξαρτώμενους . Αυτά τα ανδρείκελα είναι αποτέλεσμα της δικής μας αδιαφορίας.

Απεργήστε όσοι έχετε δουλειά και όχι μόνο εσείς.

Κλείστε τα μαγαζιά σας όσοι έχετε, και γράψτε στη βιτρίνα ότι συμμετέχετε στη διαφημιζόμενη απεργία των συστημικών συνδικαλιστών

Συμμετέχετε και δείξτε τους ότι η 24ωρη δεν είναι αρκετή.

Σταματήστε να πληρώνετε όχι γιατί δεν έχετε αλλά γιατί δεν γουστάρετε.
Δε φταίει, η 24ωρη. Η 24ωρη είναι ένα πεδίο μάχης.

Κάποιοι θα πάνε να πολεμήσουν γιατί το πιστεύουν…… και η πλειοψηφία δε θα πάει…..για να κάνει ζημιά στους συστημικούς συνδικαλιστές. Οι ίδιοι ίσως που δεν πηγαίνουν να ψηφίσουν για να….κάνουν ζημιά στο σύστημα.

Πριν από  χρόνια, κυρίαρχη άποψη ήταν γενική απεργία διαρκείας. Δεν έγινε. Τα αποτελέσματα γνωστά.

Τόσα χρόνια αλληλεγγύη στα λόγια, κι ο καθένας μόνος του στην πράξη. Δεν είναι μόνο οι οργανώσεις (ταξικές και μη) γελοίες -που καλούν σε αντίσταση στα μέτρα της κυβέρνησης, γινόμαστε κι εμείς γελοίοι. Πόση αφέλεια πια; Αντίσταση και συμμετοχή, αλλά σε κάθε διαδήλωση οι ίδιοι λίγοι άνθρωποι.

Θα το πάμε μακριά ακόμα αυτό; Θα λέμε τσιτάτα ή θα κάνουμε κάτι πραγματικά έξυπνο και αποτελεσματικό, με βάση την πραγματικότητα;

Ναι, η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, αλλά, όπως βλέπουμε, ο λαός δεν το θέλει αυτό το όπλο. Με το ζόρι; Και τελικά, ποιος είναι ο στόχος αυτής της 24ωρης απεργίας; Ποιος; Ο ίδιος με τις προηγούμενες: να ξεθυμάνουν κάποιοι λίγοι. Ωραία, και μετά;Dimokratiki151217

Παρά το υποτονικό κλίμα που κυριάρχησε, ο ρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας, στην ομιλία του, μίλησε για την σημασία της απεργίας και για την ανάγκη αντίδρασης στη ‘λαίλαπα’ των μέτρων που επίκεινται από την κυβέρνηση με το νέο έτος:
«Συμμετέχουμε σήμερα στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στις προβλέψεις του προϋπολογισμού που ετοιμάζεται να ψηφιστεί το επόμενο διάστημα και περιλαμβάνει τεράστιες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, σε κοινωνικά επιδόματα, υπηρεσίες, στις επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία κι ένα σωρό ακόμη άλλες περικοπές. 1,6 δις ευρώ προβλέπονται να είναι οι μειώσεις στις κοινωνικές δαπάνες. Από αυτές 240 εκ. ευρώ αφορούν στον περιορισμό έως και κατάργηση του ΕΚΑΣ –που περιορίζεται στα 85εκ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ από το 2019 καταργείται εντελώς. Το ΕΚΑΣ αφορούσε τις πολύ χαμηλές συντάξεις και αντί να παραμείνει ως μικρή παροχή στους χαμηλοσυνταξιούχους, έρχεται αυτή η κυβέρνηση να το καταργήσει. 190εκ. ευρώ προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό, ως εξοικονόμηση πόρων από την κατάργηση των συντάξεων χηρείας. Αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση, ‘τιμωρεί’ στην ουσία τις γυναίκες που έκαναν την επιλογή να μείνουν κοντά στις οικογένειές τους, να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και όταν έχασαν τον σύντροφό τους, να μην εχουν στον… ήλιο μοίρα. Μία ακόμη περικοπή είναι από την μείωση της επιχορήγησης στον ΕΟΠΥΥ που ξεπερνά τα 100εκ. ευρώ. Καταλαβαίνουμε τι μας περιμένει δηλαδή, στην ιατροφαρμακευτική μας περίθαλψη. Κι άλλες μειώσεις θα επέλθουν στις επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία… Ζούμε καθημερινά την τραγική υπολειτουργία των νοσοκομείων της χώρας, θα γίνει ακόμη χειρότερη με τις νέες μειώσεις που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός και σε αυτόν τον τομέα. Βέβαια, προβλέπονται κι άλλες μειώσεις στις συντάξεις, αφού από το 2018 θα γίνει επανυπολογισμός, σε πάνω από 2 εκ. παλιούς συνταξιούχους που θα υποστούν μειώσεις πάνω από 30% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Να μην πούμε για τα ψίχουλα που θα πάρουν όσοι έχουν φύγει από τις δουλειές τους, και δεν έχουν πάρει ακόμη τις συντάξεις τους.

Από όλα αυτά λοιπόν, προέρχονται τα δήθεν ‘πλεονάσματα’ του κ. Τσίπρα, τα οποία μοιράζει υπό μορφή φιλοδωρήματος εξευτελίζοντας τους Έλληνες πολίτες, μετατρέποντάς τους σε επαίτες. Εμείς δεν θέλουμε κοινωνικά μερίσματα. Θέλουμε πίσω την αξιοπρέπειά μας, τα δικαιώματά μας, αυτά που μας αναλογούν, αυτά για τα οποία πληρώνουμε εισφορές, αυτά για τα οποία πληρώνουμε φόρους».
Ο πρόεδρος του ΕΚΡ μίλησε ακόμη για το αφορολόγητο όριο που ήταν 12.000 ευρώ και έφτασε στα 9.150 ευρώ ενώ θα κατέβει κι άλλο και θα φτάσει στους συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι πλέον θα φορολογούνται.
«Χάσαμε τα δύο δώρα και τώρα θα χαθούν κι άλλες δύο ακόμη συντάξεις που επέρχονται με τον επανυπολογισμό. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ενώ ακόμη και το κοινωνικό μέρισμα δεν πηγαίνει σε αυτούς που θα έπρεπε».
Έστειλε πάντως ένα ακόμη μήνυμα σχετικά με την προκήρυξη των απεργιών, λέγοντας πως αυτό που προωθεί η ‘αριστερή’ κυβέρνηση είναι εντελώς αντιδημοκρατικό καταγγέλλοντας πως ο ίδιος και οι άλλοι πρόεδροι Σωματείων, δέχονται απειλές και εκβιασμούς με εξώδικα για κάθε απεργία ενώ πολλοί εργαζόμενοι απειλούνται με απολύσεις!
Ο κ. Χατζησάββας, απηύθυνε έκκληση – προειδοποίηση προς όλους τους βουλευτές να ΜΗΝ ψηφίσουν την επίμαχη διάταξη, διότι «θα μας βρουν απέναντί τους και αυτή η…κατάρα θα τους συνοδεύει σε όλη τους την ζωή», είπε χαρακτηριστικά.

Τον λόγο έλαβαν ακόμη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου κ. Γιώργος Γκουτζιαμάνης, ο πρόεδρος της Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου κ. Ανδρέας Μαρίνος που παρουσίασαν τα προβλήματα της εκπαίδευσης ενώ μίλησε ο γ.γ. του ΕΚΡ κ. Νίκος Τριπολίτης, ο εκπρόσωπος του νομαρχιακού τμήματος ΑΔΕΔΥ κ. Κώστας Μουτσάκης καθώς και ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Όλοι ζήτησαν να συνεχιστεί ο αγώνας και να μην υποσταλεί η σημαία της διεκδίκησης για τα αυτονότητα, προσπαθώντας να σταματήσει ‘η λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων που επίκειται’.
Να σημειωθεί ότι ανάλογη συγκέντρωση πραγματοποίησε και το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Κύπρου με ικανοποιητική συμμετοχή.

 

Rodami_141217

Αγωνιστικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στη Ρόδο έδωσαν εργαζόμενοι,  φοιτητές και συνταξιούχοι στη Ρόδο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για αντεπίθεση τώρα στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου.

Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Κύπρου, μίλησε ο  Τάσος Γιουρούκογλου, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρόδου. Την απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου, ο πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου ΜΙΡΑ ΜΑΡΕ, εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, της Ομάδας Γυναικών Ρόδου και της ΠΑΣΕΒΕ

Στην ομιλία του ο Τάσος Γιουρούκογλου ανάμεσα στα άλλα, τόνισε τα παρακάτω:

“Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι αποφασισμένοι να επιφέρουν νέο χτύπημα στις ΣΣΕ και στις εργασιακές σχέσεις. Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όχι μόνο στους γιατρούς αλλά σε όλους τους κλάδους  η κυβέρνηση μας οδηγεί να δουλεύουμε ως και 13 ώρες την ημέρα!!! Να παίρνουμε ρεπό ανά 15 ημέρες!!! Να γίνουμε εργασιακά ζόμπι. Και έχει το θράσος και τη κυνικότητα η κυβέρνηση να προπαγανδίζει ότι καταργεί την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τις υπερωρίες και τα ωράρια στους χώρους δουλειάς. Ότι προστατεύει την εργασία.

Έχει το θράσος να τα λέει όλα αυτά η κυβέρνηση όταν οι καταγγελίες των συνδικάτων για αναγκαστικές και απλήρωτες υπερωρίες στα Σούπερ Μάρκετ, στον Τουρισμό, στις Τράπεζες, στα τηλεφωνικά κέντρα πληθαίνουν. Όταν η εντατικοποίηση στα Νοσοκομεία τσακίζει κόκκαλα. Όταν τις καταγγελίες των συνδικάτων τις σφυρίζει το Υπ. Εργασίας κατευθείαν στα αφεντικά και «ω του θαύματος» τις ημέρες των ελέγχων του ΣΕΠΕ οι χώροι δουλειάς να αδειάζουν.. καταλαβαίνουμε πολύ καλά γιατί τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι Σουπερ Μαρκετάδες και όλα τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα. όχι μόνο τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση αλλά τα θέλουν όλα. Θέλουν και άλλες θυσίες από τους εργαζόμενους…”

Τέλος κάλεσε τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους και νεολαία να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα:

“Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όπως και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας επιδιώκουν με τα συνθήματα της γεωστρατηγικής  αναβάθμισης και της καπιταλιστικής ανάπτυξης να χειραγωγήσουν τον ελληνικό λαό.

Να καλλιεργήσουν ψεύτικες προσδοκίες και αυταπάτες, ότι μπορεί να δει ο λαός μας άσπρη μέρα μέσα στη μαυρίλα της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης.

Σήμερα όμως υπάρχουν ακόμα περισσότερες αποδείξεις για να καταλάβει και ο πιο δύσπιστος που το πάνε.

Η ανάπτυξή τους έρχεται ήδη στο έδαφος και στα αρνητικά για το λαό αποτελέσματα της μεγάλης αντιλαϊκής επίθεσης και όλων των μέτρων που θα παραμένουν ακριβώς για να δυναμώνουν την εκμετάλλευση και τις επόμενες δεκαετίες. Δεν είναι τυχαίο ότι η συζήτηση για τη μετά μνημόνιο εποχή αφορά ακριβώς αυτό. Την επέκταση και το βάθεμα των αντιλαϊκών πολιτικών.

Τους απαντάμε όμως. Δε θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα σε οργάνωση και αγώνα.

Για να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης της 3ης αξιολόγησης.

Για να μην υπάρξουν νέες θυσίες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων ώστε να αβγατίζουν τα κέρδη τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Για να δυναμώσει η πάλη με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς και τους κλάδους. Να ζωντανέψουν τα συνδικάτα. Να μπουν χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι στην πάλη μέσα από μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες, από γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς.

Για να δυναμώσει η κοινωνική συμμαχία της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των φτωχών αυτοαπασχολούμενων και ΕΒΕ της πόλης που θα ορθώσουν το ανάστημα τους στην αντιλαϊκή πολιτική. Που με την πάλη της θα ανοίξει το δρόμο για να διεκδικήσουμε όσα μας στερεί η αντιλαϊκή πολιτική. Για να διεκδικήσουμε όσα είναι απαραίτητα για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειες μας. Για να διεκδικήσουμε τις απώλειες που έχουμε υποστεί όλη αυτή την περίοδο των θυσιών και της κρίσης.

Για να ανοίξει τελικά ο δρόμος των κατακτήσεων που εγκαινίασε η μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση πριν 100χρόνια και η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.”

Πηγή :    http://torodami.gr

 

Σε υποτονικούς ρυθμούς η γενική απεργιακή κινητοποίηση στο Νότιο Αιγαίο

Δεν φταίει η 24ωρη απεργία

15 Νοεμβρίου 2015

 

 

 

Advertisements