«Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Κωδικοποίηση των νόμων της αυτοδιοίκησης, Απλή αναλογική», μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και του Πάνου Σκουρλέτη

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Στους βασικούς άξονες της επικείμενης αναθεώρησης του «Καλλικράτη» αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης στη συνάντηση που είχε με τους δημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τον υπουργό για τα προβλήματα των δήμων.  

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις

Στα αιτήματα πολλών δημάρχων για κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ο υπουργός απάντησε ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στο Σύνταγμα, ωστόσο προανήγγειλε ότι με τον νέο «Καλλικράτη» θα υπάρξει «καθετοποίηση» των αποκεντρωμένων υπηρεσιών των υπουργείων, ώστε να γίνεται απευθείας ο έλεγχος από αυτά.

«Ζούμε ένα απίστευτο μαρτύριο! Στείλαμε τον Ιούλιο του 2017 στην αποκεντρωμένη τον καινούργιο οργανισμό του δήμου σε εφαρμογή του σχετικού νόμου κι ακόμη περιμένουμε την έγκριση του!», είπε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης.

Επίσης αναφέρθηκαν στον νόμο 4412 (διαγωνισμοί για έργα -προμήθειες) και στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις σχολικές επιτροπές. Για τον νόμο 4412, ο υπουργός Εσωτερικών, παραδέχθηκε ότι «είναι ένα μεγάλο πρόβλημα» και ανάφερε ότι έχει τη δέσμευση συναρμοδίων υπουργών «για κάποιες διορθωτικές τροπολογίες οι οποίες περιέχονται σε Ν/Σ το οποίο πρόκειται να περάσει και από το υπ. Οικονομικών».

Κωδικοποίηση των νόμων της αυτοδιοίκησης

Ο υπουργός είπε ότι «έχει ήδη δρομολογηθεί -και μόλις πρόσφατα υπεγράφη- η σύμβαση με τον ανάδοχο του έργου».

Απλή αναλογική

Σύμφωνα με τον υπουργό, από δημοσκόπηση της εταιρείας Κάπα Research «με τεράστιο δείγμα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, το 60% των πολιτών συμφωνεί με τη θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές». Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε δε ότι «δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα που να απαντάει σε όλες τις παθογένειες της αυτοδιοίκησης, να βάζει δηλαδή ως δια μαγείας στην άκρη, συμπεριφορές, σκοπιμότητες, εκβιασμούς, αλισβερίσια. Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά διεξοδικά και χωρίς καμία πρόθεση να συμπιέσουμε τον χρόνο της συζήτησης».

Πηγές : https://www.newsit.gr      http://www.aftodioikisi.gr

Advertisements