Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 133/τ.A΄/19-07-2018 ο νόμος 4555/2018 Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»]

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Εθνικό τυπογραφείο

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 133/τ.A΄/19-07-2018 ο νόμος 4555/2018 Μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης [Πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»]   

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι που εκλέγονται στο σύνολο του Περιφερειακού Συμβουλίου από τα Δωδεκάνησα είναι 34 και από τις Κυκλάδες 17.

ΕΔΡΕΣ ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων από 81 μειώνεται σε 71 και εξ αυτών οι 29 θα πρέπει να είναι γυναίκες.

Δεν αποκλείεται, η παράταξη του εκλεγμένου περιφερειάρχη να έχει λιγότερους συμβούλους από αυτή της μείζονος αντιπολίτευσης. Αυτό θα συμβεί στην περίπτωση που ο εκλεγείς κατά τον δεύτερο γύρο, ήταν δεύτερος την πρώτη Κυριακή.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες προέρχονται από τους συμβούλους που εξελέγησαν και δεν αναλαμβάνουν πλέον τη θέση χωρίς να αναμετρηθούν στις εκλογές ενώ στην στελέχωση με αντιπεριφερειάρχες υπάρχει η δυνατότητα να επιλεγούν και από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Η ποσόστωση των γυναικών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων αυξάνεται από το 30% στο 40%.

Με τον «Κλεισθένη», οι υποψήφιοι ανά συνδυασμό θα αναλογούν σε 30% περισσότερους σε σχέση με τις έδρες.

Η απλή αναλογική και ο μικρός αριθμός ψήφων που απαιτείται για να εκλεγεί τουλάχιστον ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου, αναμένεται να εκτοξεύσουν στα ύψη τον αριθμό των συνδυασμών που θα κατέβουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΜΗΜΑ Α΄ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

ΤΜΗΜΑ Β΄ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ – ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

 

 

ΣΥΠΝΑΠΕΔ : Ευχαριστούμε τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Γάκη για την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 51 του ν. 4407/16 (video)

Κατατέθηκε στη Βουλή ο «Κλεισθένης 1». Αναμένεται να ψηφισθεί την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βουλή με απώτατο όριο την Παρασκευή 13 Ιουλίου

Advertisements