Σταμάτησαν και πάλι στη Ρόδο οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών. Δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο πρόσφατος νόμος

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

Σταμάτησαν και πάλι στη Ρόδο οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών

Σταμάτησαν και πάλι στην περιοχή μας οι εξετάσεις των υποψήφιων οδηγών καθώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη ο πρόσφατος νόμος του υπουργείου Μεταφορών που προβλέπει νέο τρόπο διεξαγωγής τους. 

Ενώ δηλαδή είχε αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση, μετά την παρέμβαση της περιφέρειας για την υπερωριακή πληρωμή των εξεταστών, από τις 4 Μαρτίου η διαδικασία σταμάτησε και πάλι, καθώς πρέπει να υπάρξουν διευκρινίσεις και οδηγίες για την εφαρμογή όσων προβλέπει.

Όπως δήλωσε στον «ΠΑΛΜΟ» ο πρόεδρος του συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου Στέφανος Πορτσέλλη, υπάρχουν ζητήματα τα οποία ανακύπτουν μέσα από το νέο νόμο, για τα οποία πρέπει να βρεθούν λύσεις καθώς αν δε γίνει αυτό, ο νόμος είναι ανεφάρμοστος.

«Δόθηκε λύση από την περιφέρεια και ξεκίνησαν οι εξετάσεις που γίνονταν μέχρι τις 4 Μαρτίου όπου δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νέος νόμος δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς που αφορά το νέο τρόπο εξετάσεων οδήγησης.

Σταμάτησαν πάλι οι εξετάσεις καθώς για να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος θα πρέπει να βγουν πολλες τροποποιήσεις ή διευκρινίσεις για να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Έχουμε έναν νόμο που χωρίζει τις πρακτικές εξετάσεις σε δύο στάδια.

Το πρώτο είναι οι ελιγμοί που πρέπει να γίνονται σε συγκεκριμένο χώρο, δηλαδή πίστες όπως αναφέρει ο νόμος και όπου δεν υπάρχουν θα πρέπει η τροχαία να κλείνει κάποιους δρόμους ώστε να διενεργηθούν οι εξετάσεις» δήλωσε ο κ. Πορτσέλλη και πρόσθεσε τονίζοντας ότι: Σε αυτές δεν θα παρίσταται εντός του οχήματος ούτε ο εξεταστής ούτε ο εκπαιδευτής, θα είναι μόνος του ο υποψήφιος. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος προκαλέσει δυστύχημα ή ατύχημα δεν υπάρχει ασφαλιστικό προϊόν και για να καλύψει τις ζημιές στο αυτοκίνητο του εκπαιδευτή, αλλα και να αποζημιώσει κάποιους τρίτους.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ασφαλιστικές εταιρείες πριν την ψήφιση του νόμου είχαν δηλώσει εγγράφως στο υπουργείο Μεταφορών ότι ασφαλιστικό προϊόν δεν υπάρχει. Το ήξεραν δηλαδή από την αρχή ότι δεν επρόκειτο να βγει ασφαλιστικό προϊόν όταν είναι μόνοι τους μέσα στο όχημα οι οδηγοί.

«Εξετάζεται όμως από τις ασφαλιστικές εταιρείες κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί, αλλά πάλι οι εταιρείες λένε ότι μπορούν να φτιάξουν αυτό το προϊόν μόνο αν υπάρχουν πίστες. Από όσο γνωρίζουμε πίστες εξέτασης δεν υπάρχουν, τουλάχιστον στο 95% των πόλεων της επικράτειας.

Άρα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο νέος νόμος γιατί ο υποψήφιος πρέπει να παραδώσει την ασφάλεια στον εξεταστή και εφόσον δεν υπάρχει δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις.

Και το δεύτερο και σημαντικότερο, αρνούμαστε εμείς σαν κλάδος να παραχωρήσουμε τα οχήματά μας χωρίς τη φυσική μας παρουσία. Άρα είναι πράγματα ανεφάρμοστα με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι πρακτικές εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, άμεση λύση είναι να δώσει το υπουργείο παράταση του νέου νόμου, να ξεκινήσουν οι εξετάσεις με τον παλιό νόμο όπως γίνονταν μέχρι σήμερα δηλαδή με το ίδιο σύστημα, μέχρι να δούμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε το νέο νόμο.

«Είμαστε υπέρ της αξιοκρατίας και της διαφάνειας αλλά με μέσα και με τρόπους που μπορούμε να τους εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε να σταματάμε τη λειτουργία του κράτους επειδή δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε έναν νόμο» κατέληξε ο κ. Πορτσέλλη ο οποίος υπογράμμισε ότι η λίστα αναμονής δεν είναι μεγάλη καθώς μέχρι τις 4 του μήνα γίνονταν εξετάσεις για αρκετά άτομα. Δεν περιμένουν πολλοί,  όπως είπε, σίγουρα όμως αν δεν γίνει κάτι άμεσα, πάλι θα δημιουργηθούν ουρές.

Πηγή : https://www.rodiaki.gr

 

ΟΣΥΑΠΕ : Αναστολή αποχής από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών

ΟΣΥΑΠΕ : Προκήρυξη νέας 5ημερης αποχής (19η συνεχόμενη) από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών από 18-2-19 έως 22-2-19

Πιθανό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του σχεδίου νόμου για τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών

Ευχαριστήρια επιστολή προς τον Περιφερειάρχη από τον Σύλλογο Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου «…είστε από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που δώσατε λύση…» στο μείζον πρόβλημα των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών

ΠΝΑι : Μετά τη συμφωνία εργαζομένων – εξεταστών και περιφερειακής αρχής, εκδόθηκε η απόφαση για τον καθορισμό της ώρας έναρξης των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, στα Δωδεκάνησα

Δελτίο τύπου Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της 7-1-2019 «Υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη η απόφαση για τον καθορισμό της ώρας έναρξης των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών, στα Δωδεκάνησα»

ΠΝΑι : Συμφωνία εργαζομένων – εξεταστών και περιφερειακής αρχής. Με υπερωριακή απασχόληση θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών. Ξεκινούν ξανά οι εξετάσεις στα Δωδεκάνησα.

ΟΣΥΑΠΕ : Προκήρυξη νέας 5ημερης αποχής (13η συνεχόμενη) από τις εξετάσεις υποψηφίων οδηγών από 7-1-19 έως 11-1-19

Την παρέμβαση του Περιφερειάρχη, Γ. Χατζημάρκου ζήτησαν τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών Δωδεκανήσου στο μείζον πρόβλημα των εξετάσεων υποψηφίων οδηγών

Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής Δωδεκανήσου : Η αποχή που γίνεται από τους εξεταστές όλης της χώρας, είναι δίκαιη, αφού ζητούν τα δεδουλευμένα τους

Πάνω από 2.500 Δωδεκανήσιοι περιμένουν για δίπλωμα οδήγησης. Συνεχίζουν την πενθήμερη αποχή (7η συνεχόμενη) οι εξεταστές. Σε κινητοποιήσεις και οι εκπαιδευτές

 

 

 

 

 

 

Advertisements