ΣΥΠΝΑΠΕΔ προς ΥΠΕΣ για τη συγκρότηση των εκλογικών συνεργείων και τον καθορισμό της αποζημίωσης – Μετάδοση εκλογικών αποτελεσμάτων

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

ΣΥΠΝΑΠΕΔ

Κύριε Υπουργέ,

Επίκεινται σε σύντομο χρονικό διάστημα οι τετραπλές εκλογές σε 2 συνεχόμενες Κυριακές. Η διοργάνωση τους από τις Περιφέρειες και ειδικά από την Νησιωτική Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου απαιτεί μεγάλη διοικητική προσπάθεια καθώς πρέπει να γίνουν εγκαίρως όλες οι απαραίτητες προμήθειες υλικών. Οι τελευταίες να μεταφερθούν στην Ρόδο και την Σύρο, να ελεγχθούν, να ταξινομηθούν και τελικά να τοποθετηθούν σε κιβώτια ή σάκους και να αποσταλούν έγκαιρα μέσω των Δήμων στα εκλογικά τμήματα των 48 κατοικημένων νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. 

Αυτή η διαδικασία δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη και απαιτεί γνώσεις διοικητικές, γνώσεις σε θέματα προμηθειών και πάνω από όλα εμπειρία του αντικειμένου των εκλογών. Δεν είναι ούτε απλό ούτε εύκολο όπως κάποιοι νομίζουν και ένα μικρό λάθος μπορεί να δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην διαδικασία την ημέρα των εκλογών. Φανταστείτε το παράδειγμα να μην υπάρχει έτοιμη στα κιβώτια η απαραίτητη σφραγίδα για τους δικαστικούς αντιπροσώπους γιατί κάποιος άπειρος υπάλληλος, που έτυχε να κληθεί να φέρει εις πέρας την εργασία αυτή την … ξέχασε.

Κάποιοι κύκλοι (που προφανώς δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο) διαδίδουν, ότι είναι τάχα εφικτό να γίνουν εκλογές χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό κατόπιν … κληρώσεως.

Σύντομα πιθανόν να αρχίσουν να διαδίδουν ότι μπορούν να γίνονται εκλογές και χωρίς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές καθώς μπορούν να κάνουν τις διαδικασίες χειρόγραφα. Το σίγουρο είναι ότι όποιος εμπιστεύεται στην τύχη την εργασία του έχει συνήθως δυσάρεστες εκπλήξεις. Θεωρούμε απαραίτητο στην απόφασή σας να διευκρινίζεται ότι οι συμμετέχοντες στα συνεργεία των Περιφερειών θα προέρχονται από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες Διοίκησης, Οικονομικού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Στην περίπτωση που ο αριθμός των υπηρετούντων δεν επαρκεί τότε θα μπορεί να συμπληρώνεται με υπαλλήλους των λοιπών υπηρεσιών της Περιφέρειας.

Επίσης έχει διαδοθεί η φήμη ότι η τεχνολογική λύση για την μετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων (web services) που λειτούργησε με άριστα αποτελέσματα στις προηγούμενες εκλογές ελαχιστοποιώντας το χρόνο ενσωμάτωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων,  δεν θα εφαρμοστεί σε αυτές τις εκλογές αλλά αντίθετα, θα οπισθοδρομήσουμε και θα εφαρμοστεί η τηλεφωνική μετάδοση, όπως γινόταν πριν από 10 και πλέον χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση θα απαιτηθεί και επιπλέον αριθμός υπαλλήλων για την τηλεφωνική μετάδοση των αποτελεσμάτων.

Όσον αφορά τον σύλλογο μας, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν ταχύτατα, ο όγκος εργασίας σε σχέση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις είναι περίπου ο διπλός και οι εργασίες πρέπει να αρχίσουν άμεσα, παρακαλούμε όπως άμεσα ορίσετε το πλήθος των υπαλλήλων  που θα μετέχουν στα εκλογικά συνεργεία ανά Νομό. Στο παρελθόν η απόφαση αυτή εκδιδόταν εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και ενώ οι εργασίες των συνεργείων είχαν ξεκινήσει προ πολλού. Κατανοητό είναι ότι μέρος των εργασιών βάρυνε συγκεκριμένους μόνο υπαλλήλους (Διοίκησης, Οικονομικού και ΗΔ) αφού η απόφαση Συγκρότησης Εκλογικού Συνεργείου από τον Περιφερειάρχη εκδιδόταν μετά την αντίστοιχη απόφαση του ΥΠΕΣ. Μια αύξηση τουλάχιστο 50% στον αριθμό των απασχολούμενων στα εκλογικά συνεργεία είναι απαραίτητη (ΦΕΚ 1197/τ.Β΄/12-5-2014). Εξίσου σημαντικό είναι να οριστεί και το ποσόν της αποζημίωσης (ΦΕΚ 1240/τ.Β΄/15-5-2014).  Εάν δεν γίνουν γνωστές άμεσα αυτές οι δύο παράμετροι υπάρχει ο κίνδυνος να εργαστεί προσωπικό χωρίς να αποζημιωθεί, κάτι που λειτουργεί αποτρεπτικά για να αρχίσουν έγκαιρα οι απαραίτητες εργασίες, με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος να μην φθάσουν έγκαιρα τα υλικά σε όλα τα νησιά.

pdf_   Το αρ. πρωτ. 28/11-04-2019 έγγραφο του ΣΥΠΝΑΠΕΔ

 

 

ΡΟΔΙΑΚΗ 170419_7

 

Advertisements