Για το θέμα των «οδοιπορικών» συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΔΣ του ΣΥΠΝΑΠΕΔ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

perif_aigaiopel_enimerosi_42blue_1small

IMG_5435

Αντιπροσωπία του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΠΝΑΠΕΔ αποτελούμενη από το Πρόεδρο Βασίλη Γιαννούρη και τον Γενικό Γραμματέα Αντώνη Κλαδογένη επισκέφθηκαν τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Νεκτάριο Σαντορινιό.

Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις πρωτοβουλίες τόσο του ίδιου όσο και του Δημήτρη Γάκη  βουλευτή Δωδεκανήσου και Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για το θέμα της ευθύνης των υπαλλήλων στις οικονομικές υπηρεσίες, στους οποίους οι πρόσφατες διατάξεις παρέχουν μια σχετική ασφάλεια έστω και προσωρινά. Ωστόσο διευκρίνισαν ότι οι εργαζόμενοι προκρίνουν την ανάθεση στο ελεγκτικό συνέδριο του προσυμβατικού ελέγχου για δαπάνες άνω των 2.500,00€.

Στη συνέχεια επισημάνθηκε το τεράστιο πρόβλημα της έγκαιρης εκκαθάρισης των εντολών μετακίνησης, τονίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουμε πλέον την οικονομική δυνατότητα να προκαταβάλουν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής, κλπ ιδίοις πόροις.

Η περιορισμένη στελέχωση, ο υπερβολικός φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με τη ψηφιακή γραφειοκρατία και την απουσία εφαρμογών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, επιβραδύνουν την έγκαιρη εξόφληση των οδοιπορικών εξόδων με αποτέλεσμα να παρατηρείται καθυστέρηση πλέον των 5 μηνών.  Ενδεικτικά το 2018 εκδόθηκαν 2.948 δεσμεύσεις, από τις οποίες οι 1.674 αφορούσαν αποκλειστικά και μόνο εντολές μετακίνησης.

Αν και προτάθηκε στην οικονομική υπηρεσία η διερεύνηση σύναψης σύμβασης με εξωτερικό συνεργάτη κατά τα πρότυπα των αποφάσεων διοργάνωσης και φιλοξενίας  αθλητικών εκδηλώσεων, διαπιστώθηκε ότι το υφιστάμενο θεσμικό δεν επιτρέπει τέτοιου είδους συμφωνία.

Διευκρίνισαν ότι αποτελεί πάγια θέση του ΣΥΠΝΑΠΕΔ η αποσύνδεση από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής (ΕΑΠ) των οδοιπορικών εξόδων εφόσον δεν λογίζονται ως έσοδα γι’ αυτό ακριβώς και  δεν περιλαμβάνονται στις βεβαιώσεις αποδοχών.

Ενημέρωσαν ότι η εγκύκλιος της Ενιαίας Αρχής Πληρωμής (ΕΑΠ) με ΑΔΑ: ΨΡΗ4Η-354/16-11-2018 διατύπωσε την οδηγία της εξαίρεσης των οδοιπορικών εξόδων από τη διαδικασία πληρωμής τους από την ΕΑΠ. Όμως με επόμενη διευκρινιστική της ΑΔΑ: 6Κ82Η-Ρ47/11-02-2019 δεν εξαίρεσε όλα τα οδοιπορικά παρά μόνο αυτά που αφορούν δαπάνες σε βάρος του Προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Επομένως δεν δόθηκε λύση στο χρόνιο πρόβλημα.

Επέμειναν ότι ο ορισμός υπολόγου διαχειριστή ΧΕΠ σε κάθε διεύθυνση θα θεραπεύσει το πρόβλημα της ετεροχρονισμένης καθυστέρησης εξόφλησης των δαπανών μετακίνησης με την προϋπόθεση οι υπόλογοι να μπορούν να πιστοποιούνται από την ΕΑΠ ώστε μέσω αυτής να αποδίδουν τα έξοδα των μετακινήσεων στους δικαιούχους.

Ο Υπουργός από την πλευρά του θεώρησε λογικά τα παραπάνω αιτήματα και  υποστήριξε ότι θα αναλάβει άμεσα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, αρχής γενομένης από τις επόμενες ημέρες, που θα συναντηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς.

pdf_   Το αρ. πρωτ. 29/14-4-2019 Δελτίο Τύπου του ΣΥΠΝΑΠΕΔ

Advertisements